Telvin Hüsn-ü Hat Sahaf Şiir
Anasayfa > Servet Avcı > Teröriste terörist diyemeyeceğimiz günlere doğru

Teröriste terörist diyemeyeceğimiz günlere doğru



Düşünce kuruluşlarının asla sadece ‘düşünce kuruluşu’ olmadığı ABD’den yeni rapor çıktı... PKK’nın ‘terörist örgütler’ listesinden çıkarılabileceği ileri sürülen raporun sahibi Washington merkezli Center of AmericanProgress (CAP)... Daha önce Clinton’a danışmanlık yapan kuruluş, Obama yönetimi üzerindeki büyük etkisiyle biliniyor...
Bölgemizde nasıl bir çarkın döndüğü ve geleceği şekillendirme adına nelerin öngörüldüğüne dair ilginç tespit ve öneriler var raporda... IŞİD’in yükselen varlığı, bu tekliflere zemin hazırlamış neredeyse... Bu şaibeli örgüt, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’deki ayrılıkçı hareketleri Batı’nın ve Türkiye’nin menfaati için ‘istikrar unsuru’na dönüştürmüş!.. Yani PKK’nın kolu olan PYD artık bölgede istikrarı temsil ediyormuş ve bunlara federalizm benzeri siyasî tavizler verilmeden uzlaşı sağlanamazmış!..
Kelimelere giydirilmiş diplomatik çehre sıyrılıp atıldığında çıkan net sonuç şu: PKK/PYD Kuzey Suriye’de statüye kavuşmalı, bu statü hem ABD, hem de Türkiye tarafından tanınmalıdır!.. Bu teklif yapılırken Türkiye’den ciddi bir tepki beklenmediği şu satırlardan anlaşılıyor: “ABD hükümeti aynı zamanda kendi çıkarlarını Türkiye endişelerinden bağımsız olarak da takip edebilmelidir. Eğer Başbakan Erdoğan’ın danışmanları hapisteki PKK lideri Öcalan ile müzakere edebiliyorlarsa, ABD de PYD ile yardım gönderebilmek gibi faydalı amaçlar için angaje olabilmelidir...” 
“Türkiye’nin kendisi bile PKK’yla görüşüyor ve ilişki kuruyorsa, biz PYD’yle neden kurmayalım?” mantığı aslında tutarlılık içeriyor... Buna bir de IŞİD tehdidi eklenince atılacak adımlar sanki meşrûlaşıyor!.. Bu arada IŞİD ‘in varlığının hangi tezleri güçlendirmeye, hangi mekanizmaları harekete geçirmeye yaradığı, bu örgütün ne tür bir fonksiyon için bölgede canlandırıldığı sorusunun cevabı da ağır ağır ortaya çıkıyor... 
Suriye’deki iç savaşla ilgili Cenevre görüşmelerine PYD’nin katılmasına ABD karşı çıkmıştı... Raporda, bu konuda Türkiye ‘den gelebilecek tepki dolayısıyla ABD’nin böyle davrandığını ama artık bu politikanın bir an önce değiştirilerek, PYD’yle ilişki kurmanın şart olduğu belirtiliyor... Türkiye ‘nin bu konuda tepki gösteremeyeceğinin garantisi ise çok ilginç: Zaten Türkiye PYD ‘yi hiçbir zaman ‘terörist örgütler’ listesine almadı ki!..
PKK’nın bir kolu olan PYD, ABD’ye göre terör örgütü değil, ‘Suriye iç savaşında kendisini korumak için gayret eden silahlı Kürt grubudur’ ve bu rapora göre “PYD’nin radikal devrimci tarihi ve PKK ile bağları, kendileri ile dikkatli bir şekilde angaje olmayı engellememelidir...” 
Özünde bölgedeki ‘Kürt otonomcular’la ilişkileri derinleştirirken, ABD ‘nin Bağdat ve Ankara’nın hassasiyetlerini daha az dikkate almayı öneren rapor, iki başkente ‘havuç’ uzatmayı ihmal etmiyor... El Kaide ve IŞİD gibi radikal örgütlerin yayılmasının ancak bu yolla akamete uğratılabileceği şu satırlarla ifade diliyor: “Bu adımlar IŞİD gibi grupların yükselişini kesmeye yardım ederken Türkiye’yi de bölgesel karışıklıklara karşı koruma görevi de üstlenebilir!..
Ne güzel değil mi? Her şey bizim çıkarımız, hatta millî güvenliğimiz için aynı zamanda!.. Bunun için Türkiye PKK ‘nın siyasallaşması için zorlanmalı, terörist örgütler listesinden çıkarılmalı!.. Suriye’deki uzantısının da ‘devletleşme’ stajına ‘bölgesel istikrar’ adına ses çıkarılmamalı, hatta teşvik edilmeli!..
Bizde ‘açılım’a uydurulan birkaç isimden birisi de ‘millî birlik projesi’ydi dalga geçer gibi!.. Uluslararası üretim bandında ‘millî millî’ ilerliyor!.. Bu çerçevede Kuzey Suriye’deki savaşı Abdullah Öcalan İmralı ‘dan yönetiyor!.. O ülkenin yargısı tarafından ‘terör örgütü lideri’ olduğu sabit görülerek idama mahkûm olan birisi, o ülkenin iç ve dış güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir konuda bir numaralı hüküm sahibi!.. O devleti yönetenler ise zemin ve zamana göre ya ‘seyirci’, ya ‘ricacı’ ya da ‘çözüm ortağı”!.. Halk ise ‘bölgesel güç’ palavralarına kanmakla görevli seçmen topluluğu!..
 ‘Gerçek’ olan uluslararası tezgâhın ayak izlerine basa basa sinsice ilerliyor... Terörizm statü kazanırken, devletler ve toplumlar bir sonraki aşamaya hazırlanıyor... ‘Millî proje’nin ‘millî lideri’ ise yalan üzerine yalan söylüyor...

Yorumlar

Güvenlik Kodu

vahiy  insan  şehir  revelation  ahlâk  etik  ethica  nüzhet yalan estetik  metafizik  ebrah doğu  batı  fıtrat  creation  yaratılış  iyilik  kötülük  dürüstlük  eşref-i mahlûkat  kişilik  asâlet  cesâret  vefâ  sadâkat  ihânet  yalan  immoralist  mitoloji  belh’um adâl  aere perennius  antere  genetik  şuur  terbiye  muâşeret  muâşaka  muvâsalat  firâk  zarâfet  letâfet  ferâset  panteon   rolyef  fresk  heykel  portre  gravür   ideal  ülkü  ülkücü   kerbelâ  aşk keşke  cennet  cehennem  araf  âdem  havva  hâbil  kâbil  elma  haz  hayâ  hicap  gurur  hürriyet  adâlet  musâvat  agnostic  akıl  dacret  locig  analytical  antiq  aristokrasi  kûrûn-i vustâ  giyotin  hakikat  hikmet  paradox  dialectic  tenkit  stoa  akademia  logos  logos spermaticos  felâsife  gelenek  hermeneutic  semantic  hint  upanişad  mutezile  ihvân-ı safa  ilk neden   iskenderiye okulu  medinetü’l fâzıla   hürriyet  kölelik  rönesans  ütopya  rethoric allah’ın kulu abdullah muhammed  kur’ân  endülüs ibn-i rüşd  aristotales  şeyh gâlip  farâbi  platon  sokrat   marcus aurelius  galile  mimar sinan  kirkedard  farabi  ibn-i sina   ibn-i hâldun  kafka  taşköprülüzâde  gazâli  musa cârullah  şemseddin sâmi frasheri  bergson  enver paşa  muhammed ikbal  hayyam  mehmet âkif  yâkup cemil  şems  ibn-i haldun  mevlâna  ali şeriâti  fuzulî  ebu’l âlâ el maarrî  ahmet mithat efendi  cemil meriç  nâmık kemal  ahmed hamdi tanpınar  kemal tahir  yahya kemal  cahid zarifoğlu  dostoyevski  tolstoy  knut hamsun  nietzsche  oğuz atay gogol  albert camus  descartes  herman hesse  puşkin  halil cibran  kaşgarlı mahmut  tevfik fikret  cenap şehabettin  neyzen tevfik  motzart  bach  mahler  tarkovski  suç ve  cezâ   anna karenina  madonna  prag  istanbul  çocuk kalbi  sn. petersburg  soljenitsin  marks  kant  heraklit  hegel  el-hamra  endülüs  kâmus u türkî  redhouse  wagner  kâmus u okyanus  lugat-i fransevî  iliria shqip  meydan larusse  şakâyık-ı nûmâniye  mevzuâtü’l ulûm  abdülkadir merâgi  ıtrî  muhammed esed  michelangelo van gogh  cezanne  rembrand  monet  hoca ali rıza  ulysess gaze  eleni karaindrou  sezen aksu  golha  farid farjad  osman hamdi

Tasarım : ATS