Telvin Hüsn-ü Hat Sahaf Şiir
Anasayfa > Servet Avcı > İslâmcılığın A tipi sefaleti

İslâmcılığın A tipi sefaleti



Başbakan Erdoğan’ın ABD’de A tipi protokolle ağırlandığı haberlerini okudukça, bundan  gurur mu duymalıyım, yoksa ‘anti-Amerikancı’ yırtınmalarla dolu mâziyi gözümde canlandırıp, ‘eksen kayması’, pardon mide, beyin ve kalp arasındaki ‘kayış kopması’ teşhisiyle kendimden şüpheye mi düşmeliyim diye teredütte kalmıştım... 
Çok şükür aştım!.. Medya sayesinde bunun aslında bir ‘zafer’ olduğunu öğrenmek beni şeytanın vesvesesinden çekip aldı!.. Cami avlularından, öfkeyle sıkılı yumruklarıyla tanıdığımız ‘mücahitler’imizin kiminin sükûtla, kiminin de destek ve gururla karşıladığı bu görüntüler ayıkmamı kolaylaştırdı!.. Hele birisinin ‘Erdoğan Washington’da A tipi ağırlanırken, Kılıçdaroğlu’na Swoboda’nın randevu bile vermediği’ni kafamıza paslı çivi gibi çakması -mukayese açısından- çok uyarıcı oldu!.. 
İçim kıpır kıpır... Bu kompleks filan değil, coşku coşku... Nasıl anlatsam, hani havaalanına inen yabancı transferi omuzlarında taşıyan kalabalıklardaki ‘sportif iman’ gibi... Futbolcu uçaktan inmese, koca uçağı omuzlayıp, E-5 üzerinden tesislere kadar taşıyabilecek bir iman!.. Ya da beklediği 17’lik şarkıcı kendisine bakmayınca feryadı arşı titreten ses!.. 
Eski tip İslâmcılık meğer ‘çocukluk hastalığı’ymış!.. Irak’ta necis postalların altında harabeye dönen evlâd-ı rasul’ün hatıraları artık antik değer bile taşımıyor, hava üssünde ‘nadiren uygulanan’ askerî tören karşısında... Bir de özenle altı çiziliyor,“Oval Ofis’te baş başa görüştüler” diye... Tabii New York otobüs terminalindeki çay ocağında ayak üstü görüşmemiş olmalarını Erdoğan’ın büyüklüğüne delalet saymalıyız!.. 
Obama’ya üzerinde Arapça ‘Barak Hüseyin Obama’ yazılı hat hediye edilmesi oldukça anlamlıydı... Eh hediyeleşmek sünnettir, artık Obama emeklilik günlerinde o hatta bakar bakar, Bağdat, Felluce, Samara günlerini hatırlar, askerlik günlerini yâd eder!.. Keşke parfüme terfi ettikleri için artık kullanmadıkları hacıyağı ve Çarşamba yöresinden cübbe, ‘eski gömlek’ filan da götürselerdi diye iç geçirmeden edemiyor insan!.. 
Biz kadirşinas milletiz.. Kredi kartına 12 taksitle kalınabilen öğrenci yurdundan bozma bir otelde değil de, ‘en özel yabancı konuklara tahsis edilen’ Blair House’da misafir edilmiş olmamızın Viyana bozgunundan beri süregelen çekilmemizin bittiği anlamına geldiğini, bunu ABD’nin bile kabul ettiğini biliriz!.. Obama’nın sadece önem verdiği liderlerle basın toplantısı yaptığı ‘Rose Garden’ın bize açılmasını ‘zafer’imizin tescillenmesi demek olduğunu bir çırpıda anlarız!.. Gerçi 1999’da Ecevitler de Blair House’da ağırlanmıştı ama onlar topu topu iki kişiydi... Şimdiki hanım, çocuklar, torun-tombalak derken neredeyse bir bölük insan ediyor!.. 
Bülent Arınç’ın şirinlik olsun diye, tıpkı Erkan bebeğin Clinton’a yaptığı gibi Obama’nın burnunu sıkmaya çalıştığı, Obama izin vermeyince de ağlama krizine tutulduğu ve zorlukla teskin edildiği haberlerine ise asla inanmayız!.. 
Bir de ‘ABD’nin saygın düşünce kuruluşu’ geyiği var, önce bunu düzeltelim: ABD’de ‘saygın olmayan’ düşünce kuruluşu olmaz!.. Zaten olsa bizimkiler orada konuşmaz!.. Nitekim Başbakanımız da ‘duble saygın’ Brookings’te konuşarak ‘seçici’ devlet geleneğimizi sürdürdü... Erdoğan’ın daha sonraki “21. Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet” başlıklı sürükleyici konuşması, başta Irak ve Afganistan olmak üzere adalet arayan yüreklere okyanus ötesinden su serpti!.. 
Bu ziyaretin ‘İslâmcı’ medya tarafından aktarılma biçimi bir kere daha gösterdi ki, neo-islâmcılık çok güzel bir meslek!..  Öyle eskisi gibi insana dünyayı zindan eden katı kuralları yok!.. Düşman-dost kavramları mobil, her an değişebiliyor!.. Mürit, ara yönetici veya gazeteciyseniz, işiniz ‘sessiz kalmak’, ‘onaylamak’, ‘pazarlamak’ veya ‘hikmet çıkarmak’ seçenekleri arasında raks etmek... 
Özetle A tipi ‘sefalet’e A tipi ‘kefalet’ koyacaksınız o kadar!...

Yorumlar

Güvenlik Kodu

vahiy  insan  şehir  revelation  ahlâk  etik  ethica  nüzhet yalan estetik  metafizik  ebrah doğu  batı  fıtrat  creation  yaratılış  iyilik  kötülük  dürüstlük  eşref-i mahlûkat  kişilik  asâlet  cesâret  vefâ  sadâkat  ihânet  yalan  immoralist  mitoloji  belh’um adâl  aere perennius  antere  genetik  şuur  terbiye  muâşeret  muâşaka  muvâsalat  firâk  zarâfet  letâfet  ferâset  panteon   rolyef  fresk  heykel  portre  gravür   ideal  ülkü  ülkücü   kerbelâ  aşk keşke  cennet  cehennem  araf  âdem  havva  hâbil  kâbil  elma  haz  hayâ  hicap  gurur  hürriyet  adâlet  musâvat  agnostic  akıl  dacret  locig  analytical  antiq  aristokrasi  kûrûn-i vustâ  giyotin  hakikat  hikmet  paradox  dialectic  tenkit  stoa  akademia  logos  logos spermaticos  felâsife  gelenek  hermeneutic  semantic  hint  upanişad  mutezile  ihvân-ı safa  ilk neden   iskenderiye okulu  medinetü’l fâzıla   hürriyet  kölelik  rönesans  ütopya  rethoric allah’ın kulu abdullah muhammed  kur’ân  endülüs ibn-i rüşd  aristotales  şeyh gâlip  farâbi  platon  sokrat   marcus aurelius  galile  mimar sinan  kirkedard  farabi  ibn-i sina   ibn-i hâldun  kafka  taşköprülüzâde  gazâli  musa cârullah  şemseddin sâmi frasheri  bergson  enver paşa  muhammed ikbal  hayyam  mehmet âkif  yâkup cemil  şems  ibn-i haldun  mevlâna  ali şeriâti  fuzulî  ebu’l âlâ el maarrî  ahmet mithat efendi  cemil meriç  nâmık kemal  ahmed hamdi tanpınar  kemal tahir  yahya kemal  cahid zarifoğlu  dostoyevski  tolstoy  knut hamsun  nietzsche  oğuz atay gogol  albert camus  descartes  herman hesse  puşkin  halil cibran  kaşgarlı mahmut  tevfik fikret  cenap şehabettin  neyzen tevfik  motzart  bach  mahler  tarkovski  suç ve  cezâ   anna karenina  madonna  prag  istanbul  çocuk kalbi  sn. petersburg  soljenitsin  marks  kant  heraklit  hegel  el-hamra  endülüs  kâmus u türkî  redhouse  wagner  kâmus u okyanus  lugat-i fransevî  iliria shqip  meydan larusse  şakâyık-ı nûmâniye  mevzuâtü’l ulûm  abdülkadir merâgi  ıtrî  muhammed esed  michelangelo van gogh  cezanne  rembrand  monet  hoca ali rıza  ulysess gaze  eleni karaindrou  sezen aksu  golha  farid farjad  osman hamdi

Tasarım : ATS