Telvin Hüsn-ü Hat Sahaf Şiir
Anasayfa > Servet Avcı > Altı kaval, üstü ‘fiş’hane!

Altı kaval, üstü ‘fiş’hane!



Demek ki neymiş, fişlemenin iyi veya kötü bir eylem oluşu yapana bağlıymış!.. Eğer fişlemenin başında ben varsam problem yok ama asker veya sivil bir başkası varsa son derece antidemokratik bir durum!..
Genellikle bu tip durumlarda muhalifler fişlenir ya, merak ediyorum, AKP iktidarı döneminde acaba Necmettin Erbakan’ın fişinde şöyle bir not var mıdır:  “Bunun gözü göz değil, fıldır fıldır, irticacı olabilir!..” Ortaya çıkan ve iktidar partisince de doğruluğu kabul edilen belgelere göre Nurcu, Nakşî, Süleymancı ayırt edilmeden bir güzel fişlenmiş... Alevîler, partiler, STK’lar ve iş dünyası da cabası... AKP açısından burada tartışılması gereken bunun niye yapılmış olduğu değil, MİT’ten bu belgeyi kimlerin sızdırmış olabileceği!.. 
Ama hakkı teslim edelim, şimdiki iktidar sahiplerinin bir farkı var... İmza ıslaktı, kuruydu, nemliydi tartışmalarına girmiyorlar ve kabul ediyorlar imza attıklarını... Meselâ 25 Ağustos 2004 tarihli Millî Güvenlik Kurulu kararı...  “Benim okumam yazmam yok, parmak bassam olmaz mı?” dememiş kimse, herkes paşa paşa imzalamış... Bavulun ağzı açıldıkça bunları öğrenmeye başlıyoruz... Zaten iktidar sahipleri geldikleri günden beri ret, inkar ve asimilasyonu kaldırdıkları için bunu da inkâr etmiyorlar!.. Son derece etikler yani!.. Bir tek şerh düşüyorlar savunmalarında,  “İmzaları attık ama bu belge ‘yok’hükmündedir!..” 
İşin içinde devlet ciddiyeti olunca, öyle ‘yok’u duyar duymaz  “Yok devenin nalı”  şeklinde yorum yapamıyorsunuz tabii... Yoksa yoktur, o kadar!.. Şimdi alabildiğine özgürleştiğimiz ortamda ‘tek kol aralığı hizaya geçen’ medyadaki sivil tetikçilere şu soruyu soralım o zaman: Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ‘kâğıt parçası’veya ‘boru’ derken gülmekten kırılıyordunuz... Peki cismen var olan ama rûhen yok olduğu iddia edilen bu evrakı beyninizin hangi lobuyla değerlendiriyorsunuz da gülemiyorsunuz? 
Keşke bu imzaları niye attıklarını da açıklasalar... Emekli olacak paşalarla beraber ‘hâtıra imzası’diyebilirler meselâ!..  “Ekmek çarpsın okumadım, yanımdaki imzalayınca ben de imzayı basıverdim” şeklinde yol alabilirler!..  “Yol yorgunuydum, ben ne yaptığımı biliyor muyum sanki?”  gerekçesine sığınabilirler!.. Hepsini yemeye hazırız, yeter ki bir açıklama!.. 
AKP sözcüsü Hüseyin Çelik, sağ olsun, fişleme belgesinin doğru olduğunu kabul ederek, bu bilgilerin hiçbir kurum ve kişiyle paylaşılmadığını öne sürdü ve bu belgenin MİT içinden sızdırıldığını ifade etti... İyi oldu, kamuoyu zaten bu belgenin niye var olduğunu değil, Minibüsçüler Odası’nın belgeyi niye sızdırdığını merak edip duruyordu!.. Allah’tan Hüseyin Çelik’in açıklaması kamuoyunu aydınlattı; meğer belgeyi MİT sızdırmış!.. Bir de ‘hiç bir kurum ve kişiyle paylaşılmayan bilgi’nin niye toplandığını ve ne işe yarayacağını açıklasaymış tam olacakmış!.. Öyle ya ortada gereksiz bir ‘istihbarat israfı’ varsa bunun da bir izahı olmalı değil mi? 
Bu arada İçişleri Bakanı Muammer Güler’in şu sözlerini nereye oturtmalıyız:  “Fişleme diye bir şey yok kardeşim. Biz, bizimle olan insanlara, bizim tabanımızı oluşturan insanlara karşı böyle bir şey asla yapamayız, yapmayız!..”  Galiba bu açıklamayı da ‘şeffaf devlet’in özelliği olarak görmeliyiz!.. Adamcağız daha ne yapsın, ‘bizimle olanlar’ı bir güzel ayırıyor, ayırmakla da kalmayıp, açıkça bu tutumlarını hiç çekinmeden ilân ediyor... Gerisini ‘bizimle olmayanlar’düşünsün!.. 
Şeffaf devlet-açık toplum bu olsa gerek!.. Neydi o otokratik mutlakiyet dönemleri? Neydi o baskıdan baskıya kanatlanan tiranlıklar? Bergson yaşasaydı da gerçek şeffaflık nedir, esneklik nasıl olur bir görseydi!.. Hükûmet sözcüsünün ahirette de sözcülüğü devam ederse Popper’a şöyle seslenmeli: Hayalindi, gerçek oldu!.. 
Her şeyde olmasa bile bazı şeylerde kesin ‘hayır’ var... Şu ‘dişleme’ler işleri olmasaydı bu ‘fişleme’leri nasıl öğrenecektik değil mi? Mutlu-mesut bir hayat sürdürülürken meğer ileride kullanmak üzere birbirleri hakkında meğer ne çok bilgi biriktirirlermiş... Hükmetme duygusu, kibir, öfke, keramet, köşe kapmaca, paylaşmaktan kaçma, iktidarı tekelde tutma gayreti, şüphe ve hırs gibi duygular birbirine girince böyle olurmuş... Bu vesileyle öğrenmiş olduk... 
Bu saatten sonra ülkedeki rejime hâlâ ‘ileri demokrasi’ diyemeyen gafile ‘fiştir git’ demenin vaktidir artık!..

Yorumlar

Güvenlik Kodu

vahiy  insan  şehir  revelation  ahlâk  etik  ethica  nüzhet yalan estetik  metafizik  ebrah doğu  batı  fıtrat  creation  yaratılış  iyilik  kötülük  dürüstlük  eşref-i mahlûkat  kişilik  asâlet  cesâret  vefâ  sadâkat  ihânet  yalan  immoralist  mitoloji  belh’um adâl  aere perennius  antere  genetik  şuur  terbiye  muâşeret  muâşaka  muvâsalat  firâk  zarâfet  letâfet  ferâset  panteon   rolyef  fresk  heykel  portre  gravür   ideal  ülkü  ülkücü   kerbelâ  aşk keşke  cennet  cehennem  araf  âdem  havva  hâbil  kâbil  elma  haz  hayâ  hicap  gurur  hürriyet  adâlet  musâvat  agnostic  akıl  dacret  locig  analytical  antiq  aristokrasi  kûrûn-i vustâ  giyotin  hakikat  hikmet  paradox  dialectic  tenkit  stoa  akademia  logos  logos spermaticos  felâsife  gelenek  hermeneutic  semantic  hint  upanişad  mutezile  ihvân-ı safa  ilk neden   iskenderiye okulu  medinetü’l fâzıla   hürriyet  kölelik  rönesans  ütopya  rethoric allah’ın kulu abdullah muhammed  kur’ân  endülüs ibn-i rüşd  aristotales  şeyh gâlip  farâbi  platon  sokrat   marcus aurelius  galile  mimar sinan  kirkedard  farabi  ibn-i sina   ibn-i hâldun  kafka  taşköprülüzâde  gazâli  musa cârullah  şemseddin sâmi frasheri  bergson  enver paşa  muhammed ikbal  hayyam  mehmet âkif  yâkup cemil  şems  ibn-i haldun  mevlâna  ali şeriâti  fuzulî  ebu’l âlâ el maarrî  ahmet mithat efendi  cemil meriç  nâmık kemal  ahmed hamdi tanpınar  kemal tahir  yahya kemal  cahid zarifoğlu  dostoyevski  tolstoy  knut hamsun  nietzsche  oğuz atay gogol  albert camus  descartes  herman hesse  puşkin  halil cibran  kaşgarlı mahmut  tevfik fikret  cenap şehabettin  neyzen tevfik  motzart  bach  mahler  tarkovski  suç ve  cezâ   anna karenina  madonna  prag  istanbul  çocuk kalbi  sn. petersburg  soljenitsin  marks  kant  heraklit  hegel  el-hamra  endülüs  kâmus u türkî  redhouse  wagner  kâmus u okyanus  lugat-i fransevî  iliria shqip  meydan larusse  şakâyık-ı nûmâniye  mevzuâtü’l ulûm  abdülkadir merâgi  ıtrî  muhammed esed  michelangelo van gogh  cezanne  rembrand  monet  hoca ali rıza  ulysess gaze  eleni karaindrou  sezen aksu  golha  farid farjad  osman hamdi

Tasarım : ATS