Telvin Hüsn-ü Hat Sahaf Şiir
Anasayfa > Servet Avcı > Yolsuzluk olsaydı bu kadar yatırım yapılabilir miydi?

Yolsuzluk olsaydı bu kadar yatırım yapılabilir miydi?


“Yolsuzluk olsaydı bu kadar yatırım yapılabilir miydi?” şeklindeki savunma, hangi zekâ seviyesine hitap ediyor tahmin edebiliyoruz... Karşılık bulmuş olmalı ki, hâlâ tekrarlanıyor... Algı çapı malum taraftarlar da liderlerinin taşı gediğe koymasından çok memnun... Yolsuzluk yapılmadığını sözde ispatlamaya bu büyük delili her yerde kullanıyorlar... 
Eh haksız da sayılmazlar!.. Zaten yolsuzluk dediğin Merkez Bankası’nın önüne bir akşam üstü damperli kamyon getirilip, paralar hızlıca yüklenerek yapılır ve oradan hızla kaçılır!.. Böylece devletin parası kalmaz, köprü de, duble yol da, havaalanı da yapılamaz!.. Bakın hepsi yapılıyor... Demek ki, yolsuzluk filan yok... İnanmayıp fitne çıkaran müfterinin gözüne üçüncü köprü batsın!.. Bu kadar basit!.. 
Ayrıca yolsuzlar, her an soyguna hazır olmaları gerektiğinden tanınmamak ve soygun esnasında kafalarına geçirmek için kadın çorabı veya kar maskesi taşırlar... Var mı böyle tipler, akşam mesai bitimi eve giderken bir koşu muhasebeyi boşaltıp eve dolu giden genel müdürler? Yoksa neyi tartışıyoruz değil mi? Yol varsa, yolsuzluk yoktur o kadar!.. 
Beyin loblarının arasından duble yol geçmiş ve bundan dolayı cereyana kapılmış birisine yolsuzluğu nasıl anlatacaksınız? Yatırımın yolsuzluklara engel değil, tam tersine olmazsa olmaz şartlarından birisi olduğunu... İhale düzenini, havuzu, milletinin neresine musallat olunacağının ancak böyle havuzlarda kararlaştırılabileceğini... Birinden seken ihalenin diğerinin kucağına nasıl düşürüldüğünü... Malın kamyonlarla değil, ‘yüzdeler’le götürüldüğünü... Bunları nasıl anlatacaksınız, havaalanını ancak fotoğrafta görene, kaldırım taşının kendisine maliyetini umursamadan bakıp “Ne güzel kalkınıyoruz” diye iç çekene? 
Zor anlatırsınız, çünkü anlatmaya kalktığınızda “Siz zaten yatırıma karşınız, bunlar var ya bunlaaaar” diye bir ithamla karşılaşırsınız... “Öncekiler götürmedi mi, hangisi çalmadı ki, çalıyor ama iyi çalışıyor” şeklindeki yaklaşımlara sahip sözlü siyaset kültürümüzün dünya kültür mirasına eklemlenmesine ramak kalmışken kafa bulandırmak doğru mu? 
“Yolsuzluk olsaydı bu kadar yatırım yapılabilir miydi?” sorusu, dünyanın en düz mantığının bile izahsızlıktan çatladığı yerdir aslında... Ama müşterisi var!.. Acı olan bu ‘düşük profilli’ müşteri memnuniyetini esas alan ve iktidarını bunun üzerinden sürdüren bir siyasî anlayışın egemen olması... Şimdi bu müşteri kitlesine anlatabilir misiniz Güney Kore Başbakanı’nın neden istifa ettiğini? Teşebbüs ederseniz, “Ondan önce dünyada gemi batmadı mı, sanki kaptan o muydu, ne yani denize dalıp o mu kurtaracaktı çocukları?” gibi bir yaklaşımla yüz yüze gelebilirsiniz... 
Devlet Demir Yolları Genel Müdürü bu ülkede en uzun süre Genel Müdürlük yapan bürokratlardan birisi... Yönetme ehliyeti nereden geliyor, Binali Yıldırım’dan mı, onlarca insanın öldüğü ‘hızlı tren faciası’ndan mı? Makedonya’daki Ohri gölünde tekne faciası yaşanıyor, Bulgar turistler boğuluyor ve Bakan anında istifa ediyor... Gel de bu istifanın mantığını Türkiye’deki o ‘müşteri’ye anlat bakalım!.. 
Acı olan şudur; Türkiye’deki yönetim tarzı, değerlendirme kapasitesi sınırlı o ‘müşteri’nin istismarına dayanmaktadır... Yönetilmesi için üzerinde iyice düşünülmüş özenli yalanlara bile ihtiyaç yok... Üçüncü sınıf palavralar karşılık buluyor nasılsa...
Yalnız bırakılan korucular birer birer şehit ediliyor... Askerleriniz silahlarıyla birlikte kaçırılıyor... Aramaya çıkan helikopterlerinize ateş açılıyor... Şırnak’ta olduğu gibi polisleriniz yakılıyor... Yeni müttefikiniz “Genelkurmay hesap versin, bu karakolları niye yapıyor” diye dikleniyor... Çocuk yaşta yeni militanlar toplanıyor... PKK artık yol kesip kimlik kontrolü yapma alanlarını neredeyse Malatya kırsalına kadar yaymış durumda... Kandil elektronik ortamda artık Diyarbakır’a indiriliyor... Özerkliğe doğru ‘mecburî istikamet’e sokulmuş yolda herhangi bir aksaklık yaşanması hâlinde halk ayaklanmasını sağlayacak bütün tedbirler alınıyor... Belediyeler PKK kamplarına lojistik sağlıyor... Ve bir büyülü cümle her şeyi örtüyor: “Kan dökülmüyor, şehit haberleri gelmiyor artık!..” 
“Bir yalanı bin defa söylerseniz, o yalan yalan olmaktan çıkar” diyordu Nazilerin ünlü Propaganda Bakanı Goebbels ve kilisenin etkisini iki bin yıldır aynı şeyleri tekrar etmesine bağlıyordu... O hâlde durmak yok, yola devam!.. Yolsuzluk olsaydı bu kadar yatırım yapılır mıydı hiç?
Ankara’ya ‘karasal iklim’hâkimdi, şimdi ‘parasal iklim’ hâkim... Ama duble yollar da fena değil hani!.

Yorumlar

Güvenlik Kodu

vahiy  insan  şehir  revelation  ahlâk  etik  ethica  nüzhet yalan estetik  metafizik  ebrah doğu  batı  fıtrat  creation  yaratılış  iyilik  kötülük  dürüstlük  eşref-i mahlûkat  kişilik  asâlet  cesâret  vefâ  sadâkat  ihânet  yalan  immoralist  mitoloji  belh’um adâl  aere perennius  antere  genetik  şuur  terbiye  muâşeret  muâşaka  muvâsalat  firâk  zarâfet  letâfet  ferâset  panteon   rolyef  fresk  heykel  portre  gravür   ideal  ülkü  ülkücü   kerbelâ  aşk keşke  cennet  cehennem  araf  âdem  havva  hâbil  kâbil  elma  haz  hayâ  hicap  gurur  hürriyet  adâlet  musâvat  agnostic  akıl  dacret  locig  analytical  antiq  aristokrasi  kûrûn-i vustâ  giyotin  hakikat  hikmet  paradox  dialectic  tenkit  stoa  akademia  logos  logos spermaticos  felâsife  gelenek  hermeneutic  semantic  hint  upanişad  mutezile  ihvân-ı safa  ilk neden   iskenderiye okulu  medinetü’l fâzıla   hürriyet  kölelik  rönesans  ütopya  rethoric allah’ın kulu abdullah muhammed  kur’ân  endülüs ibn-i rüşd  aristotales  şeyh gâlip  farâbi  platon  sokrat   marcus aurelius  galile  mimar sinan  kirkedard  farabi  ibn-i sina   ibn-i hâldun  kafka  taşköprülüzâde  gazâli  musa cârullah  şemseddin sâmi frasheri  bergson  enver paşa  muhammed ikbal  hayyam  mehmet âkif  yâkup cemil  şems  ibn-i haldun  mevlâna  ali şeriâti  fuzulî  ebu’l âlâ el maarrî  ahmet mithat efendi  cemil meriç  nâmık kemal  ahmed hamdi tanpınar  kemal tahir  yahya kemal  cahid zarifoğlu  dostoyevski  tolstoy  knut hamsun  nietzsche  oğuz atay gogol  albert camus  descartes  herman hesse  puşkin  halil cibran  kaşgarlı mahmut  tevfik fikret  cenap şehabettin  neyzen tevfik  motzart  bach  mahler  tarkovski  suç ve  cezâ   anna karenina  madonna  prag  istanbul  çocuk kalbi  sn. petersburg  soljenitsin  marks  kant  heraklit  hegel  el-hamra  endülüs  kâmus u türkî  redhouse  wagner  kâmus u okyanus  lugat-i fransevî  iliria shqip  meydan larusse  şakâyık-ı nûmâniye  mevzuâtü’l ulûm  abdülkadir merâgi  ıtrî  muhammed esed  michelangelo van gogh  cezanne  rembrand  monet  hoca ali rıza  ulysess gaze  eleni karaindrou  sezen aksu  golha  farid farjad  osman hamdi

Tasarım : ATS