Telvin Hüsn-ü Hat Sahaf Şiir
Anasayfa > Adnan İslamoğulları > Bağışlayın, sizi hanım sultan zannettim..

Bağışlayın, sizi hanım sultan zannettim..



Meşhur ve bilindik misâldir. Münâsebetsizliğin son kerteye vardığı, “pes artık, bu kadarı da olmaz dediğimiz” anlarda verilecek en iyi örnektir. 


Pâdişah vezirine, “Bana öyle bir kusur 
işle ve ardından öyle bir özür dile ki, özrün kabahatinden büyük olsun” der. Vezir pâdişahın hışmından emindir. Birlikte yürürlerken pâdişahın kaba yerlerine parmağını kondurur ve “Bağışlayın sultânım, sizi hanım sultan zannettim” der. 


On yıldır ülkeyi yöneten AKP kadrolarının gücün şehvetiyle kapıldıkları sekerât hâlinin dozu günden güne artıyor, kusurları da büyüyor, özürleri de. 


Devletin ve devlet adamının bir mehâbeti vardır. Bir ihtirâmı, bir azâmeti, bir saygınlığı, bir ciddiyeti, bir vakarı, bir adâbı, bir muâşareti, bir usûlü, bir erkânı, bir terbiyesi, bir sıkleti vardır. 
Ne bir acı vakar ile ifâde ediliyor, ne bir sevinç usûl ü erkân ile serdediliyor. 


Afyon’daki cephâneliğin patlamasının ardından, okullarda ders olarak okutulacak türden bir münâsebetsizlik yayıldı devlet katından. 


25 askerimizin parçalanarak şehit olduğu birliğe teftişe ve incelemeye giden Genelkurmay Başkanı teâmüllere uygun olarak(!) şehrin valisini ziyaret etti. Vali, bir takım hediyeler takdim etti kendisine günün anısına(!)ve bunları da fotoğraflayarak valiliğin sitesinde yayınladı.


Afyon Valisinin özrü kabahatinden de büyüktü.. Eleştiriler karşısında: 


“Genelkurmay Başkanımız çevresi olan bir insan. Bir yere o kilimi koysa, biri de ’Nereden aldınız’diye sorup Afyon’a gelip satın alsa fakir insanlar nasiplenecek. Emrivaki yapıp eline tutuşturmuşuz. Hayır mı diyecekti. Hayat devam ediyor. Bir acımız varken buna ara mı verelim?” dedi. Kendisinden o kadar emindi ki, o fotoğrafın bir münâsebetsizlik fotoğrafı olabileceğini düşünemiyor bile. “Hayat devam ediyor” derken, hayatın kendisi için devam ettiğinin ama  o 25 askerin aileleri için hayatın ve zamanın anlamını yitirdiğinin farkında değil...


Genelkurmay Başkanı ise: 
 “Sayın Vali’nin şahsına ve makamına nezaketsizlik olmasın düşüncesiyle ani gelişen davranış karşısında herhangi bir reaksiyon gösteremedim!” açıklamasını yaptı.


Bir Genelkurmay Başkanının, âni gelişen bir davranış karşısında reaksiyon gösterememesi izah edilir gibi değildir. İnisiyatif alarak, “Lûtfen Sayın Valim,  böyle acılı bir günde ne gereği var!”  diyememesinin izah edilir bir tarafı yoktur, oysa o gün orada nezaket gösterilecek olan vali değil, 25 şehit askerimizin aziz hatıraları ve aileleridir, muazzeb edilmemesi gereken onlardır. 
Münâsebetsizlik o fotoğraflarla bitmiyor. Çünkü bu hükümet, kendilerinden sâdır olan her türlü münâsebetsizliği savunmak üzere geliştirmiş reflekslerini. AKP sözcüsü Hüseyin Çelik hadiseyi çok normal bulduğunu ifade ederek:


 “Mezarlıklarda lokum dağıtılır, taziye evinde ikramlar yapılır. Mesela şu olsaydı yadırgardım, yapmazlar ama kahkahalarla gülünseydi, Sayın Genelkurmay Başkanı oradan çıkıp bir eğlenceye katılsaydı, halay çekseydi bunu yadırgardım...” dedi. 


“Birkaç Mehmetçik şehit oldu diye Meclisi toplayamayız” diyen Hüseyin Çelik’in bulanık zihni Afyon Valisinin kafasının içinde ayniyle yuvalanmış.  


Medya ve köşe yazarlarının eleştirilerine tahammül edemeyen Başbakan ise yazılanlara öfkeleniyor, “Ya bekle, dur bakalım, Bu işin bir incelemesi yapılacak, hemen bir anda, bir saatte netice bekliyorlar, nerede var böyle netice? İnsaf edin...” diyor.
Sn. Başbakan, hiçbir inceleme yapılmadan, daha patlamanın yangını sönmeden, “Ben şahsen kaza olduğu konusunda mutmâinim” diyen Bakanına ve patlamadan birkaç dakika sonra   “Bu bir kazadır” açıklaması yapan valisine bir çocuk şefkatiyle yaklaşıyor ama basına karşı her zamanki nefretiyle öfke kusuyor.


İstanbul’daki trafik karmaşası için “İstanbullulardan özür diliyorum” diyor ama Gaziantep’teki bombalama eylemi başta olmak üzere diğer eylemlerdeki istihbarat zaaflarından dolayı özür dilemiyor, ne kendisi ne de bakanları ve bürokrasisi.


Başbakanın öncelik sırlaması milletin öncelik sıralamasıyla çok farklı. PKK ele başılarından Murat Karayılan’ın  “AKP’yi bölgeye sokmayız”  sözlerine ilginç bir cevap veriyor Sn. Başbakan ve:
 “Yaptıklarınız, hayra alamet değil, biz bir yere kadar sabrederiz, sonra şapkaları değiştiririz”  diyor. 
Şimdi bu sütundan Başbakana soruyorum:
 “Bir yere kadar sabrederiz dediğiniz yer, PKK’nın partinize yönelik tehditleri midir? Günde on şehit verdiğimiz PKK saldırıları, Foça’da patlayan bomba, Gaziantep’teki bombalı saldırıda ölen bebekler PKK 
ile şapkaları değiştirmeniz için kifâyet etmiyor mu?”.

Yorumlar

Güvenlik Kodu

vahiy  insan  şehir  revelation  ahlâk  etik  ethica  nüzhet yalan estetik  metafizik  ebrah doğu  batı  fıtrat  creation  yaratılış  iyilik  kötülük  dürüstlük  eşref-i mahlûkat  kişilik  asâlet  cesâret  vefâ  sadâkat  ihânet  yalan  immoralist  mitoloji  belh’um adâl  aere perennius  antere  genetik  şuur  terbiye  muâşeret  muâşaka  muvâsalat  firâk  zarâfet  letâfet  ferâset  panteon   rolyef  fresk  heykel  portre  gravür   ideal  ülkü  ülkücü   kerbelâ  aşk keşke  cennet  cehennem  araf  âdem  havva  hâbil  kâbil  elma  haz  hayâ  hicap  gurur  hürriyet  adâlet  musâvat  agnostic  akıl  dacret  locig  analytical  antiq  aristokrasi  kûrûn-i vustâ  giyotin  hakikat  hikmet  paradox  dialectic  tenkit  stoa  akademia  logos  logos spermaticos  felâsife  gelenek  hermeneutic  semantic  hint  upanişad  mutezile  ihvân-ı safa  ilk neden   iskenderiye okulu  medinetü’l fâzıla   hürriyet  kölelik  rönesans  ütopya  rethoric allah’ın kulu abdullah muhammed  kur’ân  endülüs ibn-i rüşd  aristotales  şeyh gâlip  farâbi  platon  sokrat   marcus aurelius  galile  mimar sinan  kirkedard  farabi  ibn-i sina   ibn-i hâldun  kafka  taşköprülüzâde  gazâli  musa cârullah  şemseddin sâmi frasheri  bergson  enver paşa  muhammed ikbal  hayyam  mehmet âkif  yâkup cemil  şems  ibn-i haldun  mevlâna  ali şeriâti  fuzulî  ebu’l âlâ el maarrî  ahmet mithat efendi  cemil meriç  nâmık kemal  ahmed hamdi tanpınar  kemal tahir  yahya kemal  cahid zarifoğlu  dostoyevski  tolstoy  knut hamsun  nietzsche  oğuz atay gogol  albert camus  descartes  herman hesse  puşkin  halil cibran  kaşgarlı mahmut  tevfik fikret  cenap şehabettin  neyzen tevfik  motzart  bach  mahler  tarkovski  suç ve  cezâ   anna karenina  madonna  prag  istanbul  çocuk kalbi  sn. petersburg  soljenitsin  marks  kant  heraklit  hegel  el-hamra  endülüs  kâmus u türkî  redhouse  wagner  kâmus u okyanus  lugat-i fransevî  iliria shqip  meydan larusse  şakâyık-ı nûmâniye  mevzuâtü’l ulûm  abdülkadir merâgi  ıtrî  muhammed esed  michelangelo van gogh  cezanne  rembrand  monet  hoca ali rıza  ulysess gaze  eleni karaindrou  sezen aksu  golha  farid farjad  osman hamdi

Tasarım : ATS