Telvin Hüsn-ü Hat Sahaf Şiir
Anasayfa > Adnan İslamoğulları > İhtiyarların çocukları...

İhtiyarların çocukları...



Yeditepeli şehrin zavallı ihtiyarlarının, Kocatepeli şehirdeki ihtiyarlamaya yüz tutmuş çocukları... Aslına bakarsanız ’yedi tepeli şehrin yedi zavallı ihtiyarı’ başlıklı bir yazıydı bu, başlığı çoktandır hazır, yazılmayı bekleyen, hafızamın kuytularında zapt ettiğim kelimelerle örülü bir şekilde saklı duruyordu nicedir. Azâd ediyorum şimdi o kelimeleri, bembeyaz, tertemiz kelebekler gibi konsunlar onların camlarına ve onlara saflığı, temizliği, hesapsızlığı, hasbîliği, idealizmi, yılların mücâdelesinin tertemiz hâtıralarını taşısınlar odalarına ve her birisi toprağa verilen gencecik âşina portreler olarak aksetsinler onların camlarında. 
Yazının, ’Yeditepeli’ şehirden, ’Kocatepeli’ şehre taşınması bir kader, ’Yeditepeli’ şehre yazılıp, ’Kocatepeli’ şehrin karanlıklarına taşınması gibi. ’Yeditepeli’ şehirde de karanlıkların içinde karanlığın bizzat kendisi olmuş, ’Kocatepeli’ şehirde de aynı karanlığın çocuklarının trajik hikâyesi bu aslında.


Baştan yenilgiye kurulu büyük bir mekanizmanın ihtiyarları ve çocukları bunlar, artık kendileri ihtiyarlamaya yüz tutmuş çocukları.


Kadîm ideallerin sahipliğini Tanrı’nın kendilerine lûtfettiği zehâbıyla, kendilerini bu ideallerin yegâne sahibi olarak görüp, sahte bir Hasan Sabbah cennetinde büyüttükleri ’simülatif bir dâvâ adamlığı’nın oynandığı sahne bu karanlık ’ihtiyarlar sahnesi’.


Milletin vâdisinde millete rağmen, vatanseverlerin vâdisinde vatanseverlere rağmen, cumhuriyetin vâdisinde cumhuriyete rağmen, Müslümanların vâdisinde Müslümanlara rağmen, milliyetçilerin vâdisinde milliyetçilere rağmen at sürerler. Çift dizginli bir attır bu, boşta olan dizginler çocukların elindedir, atı süren dizginler ise arkada oturan ihtiyarın elinde.


Çıkmaları gerektiği zaman çıkarlar sahneye..  O ândan itibaren zihinlerinde yalnızca kendilerine yüklenen vazifeleri vardır... 
Vazife vazifedir onlar için, almışlardır kurs, görmüşlerdir terbiye netekim. Dünya âhiret yollarını ayırdıklarıyla, su içmeye gitmedikleriyle ’komite’ oluştururlar ve görenlerin dilleri lâl olur bunların âhengi karşısında.


Müesses nizam, zihinlerinin ’hacer’ül esved’ taşı gibidir. Müesses nizâma hâlel gelmesin de ne olursa olsundur..


Literatür hangi vâdide at koşturacaklarına göre hazırdır, ülke karanlığa doğru gitmektedir, ülke kardeş kavgasına sürüklenmektedir, ülkede şeriat hortlamaktadır.
Bâzen de literatür paketinden,  “vatanın ve dâvânın mukadderâtı, millî varlığımıza yönelik açık tehdit” ler çıkar tablet hâlinde. Tedâvüle sokulur derhâl,  “yerseniz”  diyerek. Yiyen yer, yemeyen yemez, bir kişinin bile yeme ihtimâlidir onların adrenalini yükselten. Ne de olsa karanlığın sahnesidir bu, fısıltı şeklinde sıcak bir nefes gibi üflenir kulaklarına sufleler.


Kendilerine duyulan sevgiler en büyük silahlarıdır. Bu sevgiyi emerler kökünü kurutana dek. Sonra yine beslerler icap ettiğinde yeniden kurutana dek emmek için. Emerler, beslerler, emerler beslerler, emerler beslerler ve devranlarını böyle yürütürler.


Kimilerinin daha zavallı daha acınası vazifeleri vardır. Konumunu korumakla vazifelendirdiklerine ’gerekli’ bütün meclislerde ağızlara alınmayacak şekilde hakaretler ederler yıllarca, fütursuzca. Bitirim kahvelerinde yapılan cinsten hakaretlerdir bunlar... ’İcâzetli küfürbazlar’ın ortaya attığı ’hakaretler oltası’na takılanları ihbar eder hemen en yukarıya. 


Muhbirlik eder yani. O muhbirlik ettikçe birilerinin kellesi gider, o muhbirlik ettikçe kendi yerini sağlamlaştırır. Hiçbir kuralı yoktur bu karanlık ihtiyarlar ve çocuklarının sahnesinin, ne etik bir kuralı, ne vicdânî bir kuralı hiç ama hiçbir kuralı yoktur. 


Tek kol aralığı hizaya girerler ve ’marş marş’ komutuyla birlikte harekete geçerler, garip bir sinyalizasyon sisteminin ışıklarıyla.
Bilgelik masalları yazarlar. Bu masala önce kendileri inanırlar, sonra inandırırlar. Sonra bunun aslı astarı olmayan bir masal olduğunu söylerler.. Sonra gün gelir, ülkeyi tehlikeli günlerin beklediğini keşfederler âniden ve yine aynı bilgelik masalını arabesk soslar katarak anlatmaya başlarlar yeniden. Milletin en has evlâtları kurban edilirken, askerinin kafasına çuval geçirilirken, devletin kırmızı çizgilerinden Kürdistan haritası çizilirken kılını kıpırdatmayan, kılıçları kınında paslanan, sözleri boğazlarına dizilen, gözlerine mil çekilen ihtiyarlar, kendi statülerini tehdit eden her gelişmeyi boğmak için harekete geçerler.


Zinde güçler, çatık kaşlı baylar, beklerler ki güçsüz düşsündür çocuklar.


Nihâyetinde zafer Allah’a inanan ve güvenenlerindir, ihtiyarlara ve onların çocuklarına değil!..


Men saberâ, zaferâ...

Yorumlar

Güvenlik Kodu

vahiy  insan  şehir  revelation  ahlâk  etik  ethica  nüzhet yalan estetik  metafizik  ebrah doğu  batı  fıtrat  creation  yaratılış  iyilik  kötülük  dürüstlük  eşref-i mahlûkat  kişilik  asâlet  cesâret  vefâ  sadâkat  ihânet  yalan  immoralist  mitoloji  belh’um adâl  aere perennius  antere  genetik  şuur  terbiye  muâşeret  muâşaka  muvâsalat  firâk  zarâfet  letâfet  ferâset  panteon   rolyef  fresk  heykel  portre  gravür   ideal  ülkü  ülkücü   kerbelâ  aşk keşke  cennet  cehennem  araf  âdem  havva  hâbil  kâbil  elma  haz  hayâ  hicap  gurur  hürriyet  adâlet  musâvat  agnostic  akıl  dacret  locig  analytical  antiq  aristokrasi  kûrûn-i vustâ  giyotin  hakikat  hikmet  paradox  dialectic  tenkit  stoa  akademia  logos  logos spermaticos  felâsife  gelenek  hermeneutic  semantic  hint  upanişad  mutezile  ihvân-ı safa  ilk neden   iskenderiye okulu  medinetü’l fâzıla   hürriyet  kölelik  rönesans  ütopya  rethoric allah’ın kulu abdullah muhammed  kur’ân  endülüs ibn-i rüşd  aristotales  şeyh gâlip  farâbi  platon  sokrat   marcus aurelius  galile  mimar sinan  kirkedard  farabi  ibn-i sina   ibn-i hâldun  kafka  taşköprülüzâde  gazâli  musa cârullah  şemseddin sâmi frasheri  bergson  enver paşa  muhammed ikbal  hayyam  mehmet âkif  yâkup cemil  şems  ibn-i haldun  mevlâna  ali şeriâti  fuzulî  ebu’l âlâ el maarrî  ahmet mithat efendi  cemil meriç  nâmık kemal  ahmed hamdi tanpınar  kemal tahir  yahya kemal  cahid zarifoğlu  dostoyevski  tolstoy  knut hamsun  nietzsche  oğuz atay gogol  albert camus  descartes  herman hesse  puşkin  halil cibran  kaşgarlı mahmut  tevfik fikret  cenap şehabettin  neyzen tevfik  motzart  bach  mahler  tarkovski  suç ve  cezâ   anna karenina  madonna  prag  istanbul  çocuk kalbi  sn. petersburg  soljenitsin  marks  kant  heraklit  hegel  el-hamra  endülüs  kâmus u türkî  redhouse  wagner  kâmus u okyanus  lugat-i fransevî  iliria shqip  meydan larusse  şakâyık-ı nûmâniye  mevzuâtü’l ulûm  abdülkadir merâgi  ıtrî  muhammed esed  michelangelo van gogh  cezanne  rembrand  monet  hoca ali rıza  ulysess gaze  eleni karaindrou  sezen aksu  golha  farid farjad  osman hamdi

Tasarım : ATS