Telvin Hüsn-ü Hat Sahaf Şiir
Anasayfa > Adnan İslamoğulları > Sağın ahlaksızlığı da budur...

Sağın ahlaksızlığı da budur...



Herhangi bir Millî Gençlik Vakfı İl Başkanı düzeyinde bir siyâsî portre, on yıldır Türkiye’yi yönetiyor, yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıyla birlikte. 
Hâl böyle olunca da, yürütmenin başı olan Başbakan, memleket meselelerinden tatmin olmuş olmalı ki, artık hayatın kılcal damarlarıyla alâkalı teferruatlara da müdâhil olmaya başlıyor. Neredeyse giyeceğimiz pijamalara bile karışacak,  “çizgili pijama giyin, eşofmanla falan yatmayın” diyecek. 
Sayın Başbakan, kaç çocuk yapılacağından tutun da hangi dizilerin izlenip izlenmemesi gerektiği hususunda bile açıkça fikir beyân ediyor, hatta televizyonlarda yayınlanan ‘Muhteşem Yüzyıl’isimli dizinin yayından kaldırılması için “yargıyı göreve dâvet ediyor” . 
Açıkça “yayından kaldırın bu diziyi” diyor. 
Neden? 
Bizim böyle bir ecdâdımız yokmuş! 
Yapımcılar, dizinin başında ve sonunda bu dizinin bir ‘kurgu’ olduğunu yazıyorlar, bir belgesel çekmediklerini söylüyorlar her fırsatta. Fakat nâfile, Sayın Başbakan, dizinin sakıncalı olduğunu düşünüyor ve yargıyı göreve dâvet ediyor, gerisi lâfügüzaf. Bundan sonra ya bağımsız(!) yargı gereğini yapacak ve diziyi yayından kaldıracaktır ya da dizinin yapımcıları veya yayınlandığı kanalın patronu Başbakan’ın bu hassasiyetini dikkate alacak(!) ve gereğini yapacaktır. Aksi takdirde Davos’a bir daha gitmeyen Sayın Başbakan’ın, bir daha da o kanala ne kendisi ne de bakanları çıkacaktır.

 
***

 
Fatih’in oğlu Şehzâde Mustafa, Karaman vâlisi iken, vefât eder. Öleceğini anlayınca son anlarında lalasını çağırarak ölümünden Vezir-i âzam Mahmut Paşa’nın sorumlu olduğunu söyler ve intikamının alınmasını vasiyet eder. Mahmut Paşa seferde iken, paşanın genç ve güzel hanımı valide sultan tarafından saraya davet edilir ve Şehzâde Mustafa ile görüştürülür(!). Paşa seferden döndüğünde dedikodu ayyûka çıkmıştır, hanımı ve şehzâde arasında geçenlere dâir konuşulanları duyar ve genç ve güzel hanımını boşar. Rivâyete göre de şehzâdeyi zehirletir. Şehzâdenin ölüm haberi Mahmut Paşa’ya verildiğinde Paşa bir ahbabıyla satranç oynamaktadır ve haberi aldığında istifini bile bozmaz, oyununa devam eder. Bütün devlet erkânı siyahlar giyerek Padişaha tâziyeye gider ama Mahmut Paşa tâziyeye de gitmez. Hayatını at sırtında Osmanlı’ya ve Padişaha hizmetle geçiren Mahmut Paşa, hanımıyla şehzâde arasındaki nâhoş tezvirât yüzünden onurunu korumuş ve hanımını boşamış ve tabii olarak da şehzâdenin ölümünden sonra tâziyeye de gitmemiştir. Bedelini de Yedikule zindanlarında cellâda boynunu vererek öder. Devlet-i Âliye’ye onca hizmetleri, yaptırdığı hanlar, hamamlar, kurduğu vakıflar, Mahmut Paşa’nın boynunun vurulmasına mâni olmamış, şehzâdenin kaçamağına Mahmut Paşa gibi bir devlet adamı kurban edilmiştir.
Osmanlı kanından olmak, devletin ve milletin ve ümmetin üzerinde bir şeydir. 

 
***

 
Tarih bir bilgi alanıdır, bir inanç alanı değil. Tarihin bir bilgi alanı olması, tarihi çarptırma hakkını kimseye vermez elbette. Fakat velev ki tarihi, inanç alanı olarak görüyorsunuz, bu da tarihi sütten çıkmış ak kaşık yapmaz. Sayın Başbakan’ın, muhafazakâr(!) çevrelerin ve nihâyetinde Osmanlı Hanedânı’nın yaşayan üyelerinin bir dizi üzerinden feverân etmesinin hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur, ne tarihi ne de içtimâî bakımdan. Nihâyetinde kurgulanmış, reyting kaygısı olan ve ecdâdın torunlarının diziye reyting rekorları kırdırdığı bir televizyon dizisinden bahsediyoruz. 

 
***

 
Sosyal hayatın içinde çekilen filmlerle ilgili ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi kadar hassasiyet göstermeyen Sayın Başbakan ve arkadaşları ve muhafazakâr çevrelerin bu dizi üzerinden kopardıkları kıyâmet de mânidar doğrusu. 
Yaşı artık fazlaca kemâle ermiş, ama sanki din görmemiş, sanki ahlâk bilmemiş, sanki ayıp, hâyâ tanımamış bir yazar müsveddesi, gazeteci, dâvâ adamı kadrosundan mütekâid bir zavallı kişilik, torunu yaşındaki bir kıza musallat olmuştu. İktidar çevrelerinden bir ses çıkmamıştı. 
Kocasına kendi arkadaşını ikinci eş olarak tavsiye eden bir ‘yaşam’ koçu kadının, televizyon televizyon gezerek çok eşliliği savunması ve tavsiye etmesinin, AKP teşkilatlarında ve belediyelerinde verdiği konferansların da rahatsızlık sebebi olduğuna dair bir açıklama duymadık bir tepki görmedik. 
Merak ediyorum, iktidar kadrolarında kaç tane çok eşli bakan, bürokrat, milletvekili, partili, belediye bürokratı vardır acaba?!
Bir anket yapılsa da varlığını veya yokluğunu öğrense kamuoyu çok eşlilik oranlarının, ne de olsa ecdâdın torunları. Gerçi çok eşlilik sünnete ve fıtrata uygun ya(!). Âlimler gerekli fetvâyı verir ya! Gerisinin ne önemi var? Sâhi, Diyânet İşleri Başkanlığı ne düşünüyor acaba bu çok eşliliğin sünnete uygunluğu(!) konusunda? Açıklasa da kamuoyu olarak aydınlansak, ne güzel olur değil mi?  

 

Yorumlar

Güvenlik Kodu

vahiy  insan  şehir  revelation  ahlâk  etik  ethica  nüzhet yalan estetik  metafizik  ebrah doğu  batı  fıtrat  creation  yaratılış  iyilik  kötülük  dürüstlük  eşref-i mahlûkat  kişilik  asâlet  cesâret  vefâ  sadâkat  ihânet  yalan  immoralist  mitoloji  belh’um adâl  aere perennius  antere  genetik  şuur  terbiye  muâşeret  muâşaka  muvâsalat  firâk  zarâfet  letâfet  ferâset  panteon   rolyef  fresk  heykel  portre  gravür   ideal  ülkü  ülkücü   kerbelâ  aşk keşke  cennet  cehennem  araf  âdem  havva  hâbil  kâbil  elma  haz  hayâ  hicap  gurur  hürriyet  adâlet  musâvat  agnostic  akıl  dacret  locig  analytical  antiq  aristokrasi  kûrûn-i vustâ  giyotin  hakikat  hikmet  paradox  dialectic  tenkit  stoa  akademia  logos  logos spermaticos  felâsife  gelenek  hermeneutic  semantic  hint  upanişad  mutezile  ihvân-ı safa  ilk neden   iskenderiye okulu  medinetü’l fâzıla   hürriyet  kölelik  rönesans  ütopya  rethoric allah’ın kulu abdullah muhammed  kur’ân  endülüs ibn-i rüşd  aristotales  şeyh gâlip  farâbi  platon  sokrat   marcus aurelius  galile  mimar sinan  kirkedard  farabi  ibn-i sina   ibn-i hâldun  kafka  taşköprülüzâde  gazâli  musa cârullah  şemseddin sâmi frasheri  bergson  enver paşa  muhammed ikbal  hayyam  mehmet âkif  yâkup cemil  şems  ibn-i haldun  mevlâna  ali şeriâti  fuzulî  ebu’l âlâ el maarrî  ahmet mithat efendi  cemil meriç  nâmık kemal  ahmed hamdi tanpınar  kemal tahir  yahya kemal  cahid zarifoğlu  dostoyevski  tolstoy  knut hamsun  nietzsche  oğuz atay gogol  albert camus  descartes  herman hesse  puşkin  halil cibran  kaşgarlı mahmut  tevfik fikret  cenap şehabettin  neyzen tevfik  motzart  bach  mahler  tarkovski  suç ve  cezâ   anna karenina  madonna  prag  istanbul  çocuk kalbi  sn. petersburg  soljenitsin  marks  kant  heraklit  hegel  el-hamra  endülüs  kâmus u türkî  redhouse  wagner  kâmus u okyanus  lugat-i fransevî  iliria shqip  meydan larusse  şakâyık-ı nûmâniye  mevzuâtü’l ulûm  abdülkadir merâgi  ıtrî  muhammed esed  michelangelo van gogh  cezanne  rembrand  monet  hoca ali rıza  ulysess gaze  eleni karaindrou  sezen aksu  golha  farid farjad  osman hamdi

Tasarım : ATS